Zbiorniki fermentacyjne z dnem stożkowym

Pojemniki fermentacyjne z dnem stożkowym bardzo ułatwiają pracę. W stożkowymFermentator stożkowy 30L z termometrem i dwoma kranami SPEIDEL dnie pojemnika jest wystarczająco dużo miejsca by nagromadziła się gęstwa drożdżowa lub pozostałości po klarowaniu które w bardzo łatwy sposób możemy usunąć za pomocą dolnego kranu.

 

Fermentator z dnem stożkowym i z termometrem 30L renomowanej firmy SPEIDEL

Pojemność: 30L
Średnica: 360mm
Wysokość: 865mm
W zestawie 2 krany i termometr 0 do 600C

Wielofunkcyjny fermentator plastikowy do fermentacji różnego rodzaju nastawów, do fermentacji burzliwej jak i cichej. Zbiornik posiada 2 niezależne krany które bardzo ułatwiają pracę:

jeden kran dolny, spustowy dzięki któremu można w łatwy sposób spuścić gęstwę drożdżową lub osad po klarowaniu.

drugi kran boczny do spuszczania czystego wina czy też piwa znad osadu do butelek.

Zbiornik posiada termometr 0 do 600C który pozwala na stałą kontrolę temperatury brzeczki czy nastawu.

Zbiornik nie posiada otworu do montażu rurki fermentacyjnej. Otwór na rurkę fermentacyjną można rozwiercić we własnym zakresie.

Opublikowano Oferta

Kapsle do piwa 26mm

Posiadamy w swojej ofercie kapsle piwowarskie w rozmiarze 26mm w wielu kolorach.

Kapsle różne kolory

Kapsle sprzedajemy w opakowaniach:

  • po 10’000szt w jednym kolorze,
  • po 10’000szt w miksie kolorowym,
  • w torbach po 1000szt w jednym kolorze.

 

 

 

Opublikowano Oferta Otagowano |

Aparat do filtracji wina i piwa

Aparat do filtracji wina, piwa i innych alkoholi.

Urządzenie przystosowane jest do filtrowania metodą grawitacyjną (swobodnego przepływu) lub mechanicznąAparat do filtracji wina i piwa po podłączeniu niewielkiej pompki do balonu. W komplecie znajduje się filtr, wkład filtrujący, rurka do spuszczania oraz zestaw haczyków do zawieszenia filtra na poj. fermentacyjnym, wiadrze lub garnku.
W skład aparatu wchodzi:
  • Aparat filtracyjny: część górna z otworem i odpowietrznikiem oraz część dolna;
  • Wkład filtracyjny do części górnej;
  • Rurka do spuszczania z zaciskiem;
  • Komplet drucików do rozwieszenia filtra na pojemniku fermentacyjnym;

 

Wkłady filtracyjne Fi 15cm

 

Wkład „2000″ przeznaczony do filtracji piwa lub  wstępnej filtracji wina. Przy filtracjiWkłady-filtrujące do wina i piwa piwa, wkład przepuszcza niewielkie ilości drobin drożdży niezbędnych do powtórnej fermentacji piwa w butelkach. Przy filtracji wina wkład „2000″ powinien być stosowany do win problematycznych jako filtr wstępny, przed filtracją główną. Kolejną filtrację można dokonać wkładem „100″.

Wkład „1000″ średnio szybki, przeznaczony do wstępnej filtracji wina lub do filtracji nastawów cukrowych przed destylacją. Przy filtracji wina wkład „1000″ powinien być stosowany do win jako filtr wstępny, przed filtracją główną. Kolejną filtrację można dokonać wkładem „100″.

Wkład „500″ średnio dokładny, przeznaczony do filtracji win. Przy filtracji wina wkład „500″ powinien być stosowany do win wstępnie sklarowanych.

Wkład „100″ bardzo dokładny, przeznaczony do filtracji win. Przy filtracji wina wkład „100″ powinien być stosowany do win wstępnie sklarowanych jako filtr ostateczny. Wino gotowe do butelkowania.

Wkład „000″ sterylny, przeznaczony do filtracji lekkich win i wódek. Przy filtracji wkład „000″ powinien być stosowany do trunków wstępnie przefiltrowanych filtrem „1000” lub „500” jako wkład ostateczny. Filtracja przebiega bardzo powoli.

Opublikowano Oferta Otagowano |

Kocioł zacierny do piwa COOBRA CB25

Automatyczny kocioł zacierny do piwa

Automatyczny kocioł zacierny COOBRA CB25

32-litrowy kocioł zacierny ze stali nierdzewnej do sporządzania zacieru, warzenia i schładzania brzeczki.
Zalecana maks. objętość płynu 25 l, maksymalna ilość słodu ok. 7 kg

Obecnie w sprzedaży jest model z ulepszonym kontrolerem V2:

– Można ustawiać timer do 99 min

– Można regulować moc co 100W (minimalnie 500 maksymalnie 2500W)

– Można zmieniać stopnie C na F

Uwagi praktyczne do obsługi kotłów zaciernych:

– słód do zacierania powinien być w miarę grubo ześrutowany, tak by chociaż łuska ze słodu pozostała cała. Gdyż w innym razie, drobiny będą się przedostawały poniżej dolnego sita i zapchają pompę. Zatkaną pompę można łatwo rozkręcić, przeczyścić i będzie dalej działała.

– jeżeli mieszamy zacier to starajmy się by nie „szorować” łyżką po dnie (po dolnej kratce kosza zaciernego) gdyż w ten sposób przeciskamy łuskę i resztki słodu poniżej tej kratki a dalej resztki te dostają się do pompy co może spowodować jej zatkanie.

– w przypadku gdy stosujemy graniczne ilości słodu (7 kg) należy bardzo dokładnie odmierzyć ilość wody potrzebnej do zacierania (z praktyki nie więcej niż 22l), w innym przypadku brzeczka może się nie zmieścić.

– w trakcie zacierania, nad górnym sitem, powinna się znajdować warstwa brzeczki. Pozwoli to na równomierne przepływanie brzeczki przez słód. Nie należy się przejmować faktem, że nadmiar będzie odprowadzany środkowym otworem na dół do pompy.

Porady odnośnie użytkowania kotła zaciernego COOBRA CB25 dostępne na forum Moje Alkohole!

Opublikowano Piwowarstwo Otagowano |

Modułowy ociekacz do butelek

Modułowy ociekacz do butelek to nowatorskie rozwiązanie do suszenia butelek. W zależności od rodzaju używanych butelek, jeden ociekacz pomieści:
butelki na wino 0,75L – 16szt
butelki piwowarskie 0,5L – 19szt
butelki do szampana 0,75L – 16szt
butelki monopolowe 0,5L – 21szt
butelki monopolowe 0,7L – 16szt
butelki monopolowe 1L – 16szt
butelki typu Luiza/monopol 200ml – 25szt (tu mało stabilny drugi poziom z uwagi na małą średnicę dna)
gąsiorek do miodów – 12szt
Układając jeden rodzaj butelek na warstwie możemy układać do 7 warstw wzwyż, a całość wody po płukaniu/myciu butelek spłynie do dolnego ociekacza. Moduły mogą służyć również do przechowywania czy przewożenia butelek.


 

Opublikowano Oferta

Drożdże COOBRA

Drożdże TURBO Coobra to najwyższa jakość na rynku.

Odpowiedź na wysokie wymagania konsumentów na całym świecie. Produkowane w Wielkiej Brytanii, dostępne rodzaje:

Drożdże COOBRA 24 - szybka fermentacja

Drożdże COOBRA 24 – szybka fermentacja

COOBRA 24

Ilość w kartonie 50szt. Masa netto 205g.
Coobra 24 jest nowym, extra „mocnym” i specjalnie stworzonym preparatem, do odfermentowania 6kg cukru w 24 godz.

 

 

 

 

Drożdże gorzelncze COOBRA 8 na 8kg cukru

Drożdże gorzelncze COOBRA 8 na 8kg cukru

COOBRA 8

Ilość w kartonie 50szt. Masa netto 116g.
Do odfermentowania 8kg cukru w ciągu 5dni (w temperaturze fermentacji 300C) lub w ciągu 10dni (w temperaturze 200C).

 

 

 

 

 

Drożdże COOBRA 7 na 7kg cukru

Drożdże COOBRA 7 na 7kg cukru

COOBRA 7

Ilość w kartonie 50szt. Masa netto124g.
6kg cukru daje 14% w ciągu 3 dni , 7kg cukru daje 16% w ciągu 5 dni.

 

 

 

 

 

Drożdże gorzelnicze COOBRA 6 na duże nastawy, nawet do 48 czy 120kg cukru na raz

Drożdże gorzelnicze COOBRA 6 na duże nastawy, nawet do 48 czy 120kg cukru na raz

COOBRA 6

Ilość w kartonie 50szt. Masa netto 90g. Drożdże przeznaczone do łączenia w duże nastawy po kilka paczek na raz. Dawkowanie wedle załączonej instrukcji:6kg cukru – 1 paczka drożdży48kg cukru – 8 paczek drożdży120kg cukru – 15 paczek drożdży

 

 

 

 

 

 

Drożdże gorzelnicze COOBRA PURE czysty i łagodny w smaku alkohol

Drożdże gorzelnicze COOBRA PURE czysty i łagodny w smaku alkohol

COOBRA PURE

Ilość w kartonie 50szt. Masa netto 100g.
W Coobra Pure używany jest specjalny rodzaj drożdży, który daje wysoką zawartość alkoholu natomiast zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji, w porównaniu do innych drożdży. Do fermentacji 6kg cukru.

 

 

 

 

 

Drożdże gorzelnicze Coobra MegaPack 100L SpiritFerm

Drożdże Coobra Mega Pack 100L – na 25kg cukru lub 29kg glukozy

 

 

 

 

 

 

 

 

Slider COOBRA 48

NOWOŚĆ: COOBRA 48
Najsilniejsze drożdże na rynku!
Nawet do 21%!

 

 

 

Zapoznaj się lub oddaj głos na najlepsze drożdże gorzelnicze na rynku!

Drożdże gorzelnicze opinie.

Opublikowano Oferta Otagowano , , , |

Drożdże gorzelnicze TURBO

Drożdże gorzelnicze TURBO

to specjalnie dobrane rodzaje drożdży o różnej charakterystyce pracy, dobrane by sprostać różnorodnym potrzebom Klientów na całym świecie. Drożdże produkowane są w Skandynawii i w Wielkiej Brytanii. Przy niewygórowanej cenie – sprostają wysokim wymaganiom.

 

Drożdże gorzelnicze T3

Drożdże gorzelnicze T3

Turbo T3

Ilość w kartonie 50szt. Masa netto 130g.

5kg cukru w 1 dzień daje 13%

6kg cukru w 2 dni daje 15%

7kg cukru w 3 dni daje 17%

 

 

Drożdże gorzelnicze T Vodka Star

Drożdże gorzelnicze T Vodka Star

Turbo Vodka Star

Ilość w kartonie 50szt. Masa netto 65g.

W T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku.

 

 

Drożdże gorzelnicze T48

Drożdże gorzelnicze T48

Turbo 48

Ilość w kartonie 50szt. Masa netto 140g.

Extra “mocny” i specjalnie stworzony preparat, do dwóch typów fermentacji:

* 14% w 2 dni – rozpuścić 6kg cukru w 21l wody

* 20% w 5 dni – rozpuścić 8kg cukru w 21l wody

 

 

Weź udział w ankiecie i oddaj głos na najlepsze drożdże gorzelnicze na rynku!

Drożdże gorzelnicze które wybrać.

Opublikowano Oferta Otagowano , , |

Drożdże gorzelnicze SpiritFerm

Drożdże gorzelnicze SpiritFerm to najlepszy stosunek jakości do ceny.

Drożdże produkowane są w Skandynawii. Przy niewygórowanej cenie – gwarantują nam ciągłą pracę i całkowite odfermentowanie cukru. Uzyskany produkt ma łagodny smak i przyjemny zapach.

 

Drożdże gorzelnicze SpiritFerm T3

Drożdże gorzelnicze SpiritFerm T3

SpiritFerm T3

Ilość w kartonie 50szt. Masa netto 125g.

5kg cukru w 1 dzień daje 13%

6kg cukru w 2 dni daje 15%

7kg cukru w 3 dni daje 17%

 

SpiritFerm 24h

Drożdże gorzelnicze SpiritFerm 24h szybka fermentacja w 24 godziny

SpiritFerm 24h

Ilość w kartonie 50szt. Masa netto195g.

Extra „mocne” i szybkie, specjalnie stworzone do odfermentowania 6kg cukru w 24 godz.

 

 

 

 

Drożdże SpiritFerm 8kg extreme

Drożdże SpiritFerm 8kg extreme do odfermentowania 8kg cukru

SpiritFerm Extreme 8kg

Ilość w kartonie 50szt. Masa netto 145g.

Drożdże przeznaczone do odfermentowania 8kg cukru.

 

 

 

 

Drożdże gorzelnicze SpiritFerm Turbo Fruit

Drożdże gorzelnicze SpiritFerm Turbo Fruit to drożdże do przygotowania śliwowice, grappy czy kalwadosu domowego.

SpiritFerm Turbo FRUIT

Ilość w kartonie 150szt. Masa netto 40g.

Drożdże przeznaczone do zrobienia domowego koniaku, brandy, kalwadosu czy innych destylatów owocowych! Drożdże SpiritFerm Turbo FRUIT to specjalnie wyselekcjonowane i wysoko alkoholizujące (do 18%) drożdże przeznaczone do fermentacji nastawów owocowych, ukierunkowane na uwydatnienie aromatów owoców użytych do fermentacji. Zestaw zawiera dawkę enzymów ułatwiających fermentację owoców. Opakowanie na 25 litrów nastawu owocowego.

Optymalna temperatura fermentacji 20-270C, w temperaturze 250C – czas fermentacji 4-6 dni. Należy pamiętać, aby temperatura nastawu nie przekroczyła 350C. Aby otrzymać 18% alkoholu, moszcz owocowy należy uzupełnić syropem cukrowym. Ilość cukru jaka należy zastosować to około 200-300g/1litr moszczu (w zależności od rodzaju użytych owoców).

 

Zapoznaj się lub oddaj głos na najlepsze drożdże gorzelnicze na rynku!

Drożdże gorzelnicze opinie.

Opublikowano Oferta Otagowano , , , |

Drożdże winiarskie ENARTIS

Drożdże winiarskie Aroma WhiteAromaWhite – Cerevisiae Saccharomyces, selekcja Enartis. Duża zdolność do dominacji nad naturalną florę mikrobiologiczną (Killer factor). Tolerancja alkoholu do 15%. Optymalny zasięg temperatury fermentacji: 15 do 24°C. Dedykowane do produkcji świeżych i owocowych win białych oraz różowych win z intensywnym owocowym charakterem. Lotna produkcja kwaśności 0.15 do 0.25 g / L   Produkcja Glycerolu, aż 7.5 g / L. Niska produkcja riboflavin. Z odpowiednią pożywką ( np.: Arom Nutriferm), drożdże produkują wysoką ilość estrów, które poprawiają aromatyczną złożoność i intensywność wina z aromatami tropikalnych owoców, kwiatów etc. Podniesienie aromatycznej jakości win, produkowanych z niskiej jakości owoców.

Drożdże winiarskie Red FruitRed Fruit – Cerevisiae Saccharomyces, selekcja Enartis. Dobra zdolność do dominacji nad naturalną florę mikrobiologiczną (Killer factor). Tolerancja alkoholu do 16%. Optymalny zasięg temperatury fermentacji: 14 do 34°C. Dedykowane do produkcji świeżych i owocowych win czerwonych oraz win jakościowych jak: Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Pinot Noir. Niskie pienienie się. Wzmacnia czerwony kolor oraz bukiet wina. Dodatkowo wprowadza fermentację malolactic. Lotna produkcja kwaśności 0.1 do 0.2 g / L. Produkcja Glycerolu, aż 8 g / L. Niska produkcja riboflavin

Drożdże winiarskie EzFermEzferm – Cerevisiae Saccharomyces + Bayanus Saccharomyces, selekcja Enartis. Doskonała zdolność, by dominować naturalna flora mikrobiologiczną   (Killer factor). Tolerancja alkoholu, aż 17%. Optymalny zasięg temperatury fermentacji 12 do 34°C. Bardzo szybki start fermentacji. Niskie zapotrzebowanie na azot i tlen. Niskie pienienie i niski potencjał, by utworzyć SO2 i H2S. Lotna produkcja kwaśności 0.1 do 0.2 g / L. Produkcja Glycerolu aż 9 g / L. Minimalizują produkcję kwasu jabłkowego (Malic acid). Eksponują aromaty użytych owoców. Dedykowane do produkcji czerwonych i białych win (szczególnie Chardonnay) z wysoką zawartością alkoholu. Zalecane do wtórnej fermentacji (restart wina). Możliwość prowadzenia fermentacji w warunkach niskiego poziomu tlenu.

Opublikowano Oferta Otagowano , , |

Drożdże winiarskie G995

DROŻDŻE BAYANUS – G995 Suche, aktywne drożdże winiarskie

Dostępne opakowania: 500g, 20g, 5g

Klasyfikacja: Saccharomyces cerevisiae bayanus. Są to drożdże produkowane we Włoszech wyselekcjonowane z powodu ich szczególnych właściwości aromatycznych. Silne drożdże wywołujące szybką i skuteczną fermentację. Uniwersalne do win białych i czerwonych o wysokiej zawartości alkoholu. Duża tolerancja temperatur, szczególnie niskich.

CHARAKTERYSTYKA WINIARSKA Optymalna temperatura fermentacji 9 – 30°C. Umożliwia uzyskanie alkoholu do 16 – 18 %. Pienią się bardzo słabo. SO2 i H2S wytwarzane są na niskim poziomie. Są odporne na wysokie ciśnienie osmotyczne.

SPOSÓB UŻYCIA Suche drożdże rozpuścia w słodkiej wodzie w ilości 10 jednostek wody na jedną jednostkę wagi drożdży; jeszcze lepiej w mieszaninie 1/3 moszczu i 2/3 wody. Temperatura mieszaniny 30 – 35°C. Czas rehydratacji drożdży 25 – 30 min. Przygotowaną mieszaninę drożdży dodaa bezpośrednio do zbiornika po uprzednim intensywnym zamieszaniu.

PRZECHOWYWANIE Drożdże przechowywać w ich oryginalnych opakowaniach w temperaturze nie wyższej niż 25°C. Przy dłuższym przechowywaniu, temperatura nie powinna przekraczać 10°C.

Opublikowano Oferta Otagowano , , |