Kocioł zacierny do piwa

Automatyczny kocioł zacierny do piwa

Automatyczny kocioł zacierny COOBRA CB25

32-litrowy kocioł zacierny ze stali nierdzewnej do sporządzania zacieru, warzenia i schładzania brzeczki.
Zalecana maks. objętość płynu 25 l, maksymalna ilość słodu ok. 7 kg

Obecnie w sprzedaży jest model z ulepszonym kontrolerem V2:

– Można ustawiać timer do 99 min

– Można regulować moc co 100W (minimalnie 500 maksymalnie 2500W)

– Można zmieniać stopnie C na F

Uwagi praktyczne do obsługi kotłów zaciernych:

– słód do zacierania powinien być w miarę grubo ześrutowany, tak by chociaż łuska ze słodu pozostała cała. Gdyż w innym razie, drobiny będą się przedostawały poniżej dolnego sita i zapchają pompę. Zatkaną pompę można łatwo rozkręcić, przeczyścić i będzie dalej działała.

– jeżeli mieszamy zacier to starajmy się by nie „szorować” łyżką po dnie (po dolnej kratce kosza zaciernego) gdyż w ten sposób przeciskamy łuskę i resztki słodu poniżej tej kratki a dalej resztki te dostają się do pompy co może spowodować jej zatkanie.

– w przypadku gdy stosujemy graniczne ilości słodu (7 kg) należy bardzo dokładnie odmierzyć ilość wody potrzebnej do zacierania (z praktyki nie więcej niż 22l), w innym przypadku brzeczka może się nie zmieścić.

– w trakcie zacierania, nad górnym sitem, powinna się znajdować warstwa brzeczki. Pozwoli to na równomierne przepływanie brzeczki przez słód. Nie należy się przejmować faktem, że nadmiar będzie odprowadzany środkowym otworem na dół do pompy.

Porady odnośnie użytkowania kotła zaciernego COOBRA CB25 dostępne na forum Moje Alkohole!

Znaleziono w Google poprzez:

  • kocioł zacierny coobra cb25
  • cobra kocioł zacierny
  • kocioł warzelno zacierny
  • kocioł zacier
Ten wpis został opublikowany w kategorii Uncategorized i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.