Płatki dębowe Francuskie i Amerykańskie

Posiadamy w sprzedaży opakowania płatków dębowych:

20g,  50g,  500g,  1kg,  6kg,  18kg

Płatki dębowe

Płatki i kostki dębowe stosowane do aromatyzowania alkoholi.

Ze względu na sposób opieczenia płatków dębowych dostępne są cztery rodzaje płatków dębowych: naturalne, lekko opiekane, średnio opiekane i mocno opiekane. Sposób ich przygotowania, odwzorowuje nam rodzaje beczek używanych do przechowywania czy leżakowania win jak również i innych alkoholi.
Płatki naturalne w największym stopniu dodają tanin do wina oraz stabilizują kolor czerwonych win. Nadają delikatny charakter owocowy, oraz subtelny aromat drzewa i migdałów. Płatki naturalne delikatnie zwiększają w smaku wyczuwalną moc wina.
Płatki lekko opiekane w mniejszym stopniu dodają tanin do wina od płatków naturalnych, natomiast mocniej podkreślają moc wina, świeżość i owocowość. Stabilizują kolor win czerwonych i podkreślają aromaty owoców użytych do produkcji wina.
Płatki średnio opiekane podnoszą ogólny charakter, bukiet i aromat win, wzmagają kolor, podkreślają owocowość win, dodają aromaty drzewne i ziemiste. W mniejszym stopniu dodają tanin do wina niż płatki lekko opiekane.
Płatki mocno opiekane podnoszą ogólny charakter, bukiet i aromat win, wzmagają kolor. Doskonale nadają się do uzyskania efektu „starego” / dojrzałego wina. Przydają się do tworzenia własnych koniaków, whisky i wódek gatunkowych.

Płatki dębowe

Worek kostek dębowych do aromatyzowania alkoholi

Ze względu na pochodzenie dębu posiadamy w ofercie płatki dębowe francuskie i amerykańskie. Najlepszej jakości płatki dębowe produkowane są tylko i wyłącznie z dębów wykorzystywanych w bednarstwie. Płatki francuskie produkowane są z francuskich dębów Quercus sessiflora i Quercus robur. Płatki dębowe amerykańskie produkowane są z białego dębu amerykańskiego Quercus Alba.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Oferta i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.